Category: Muza

Ledia Dushi

Ledia Dushi u lind në vitin 1978 në qytetin verior të Shkodrës. Ajo studioi gjuhën dhe letërsinë shqipe dhe më pas përfundoi studimet në master dhe doktoratë në etnologji-folklor pranë të Institutit të Antropologjisë Kulturore dhe Studimit të Artit (IAKSA) Akademia e Studimeve Albanologjike (ASA). Ajo punoi si përgjegjëse e kulturës pranë Bashkisë Shkodër. Më…

Read more Ledia Dushi

Gentiana Minga

Lindur më 12 prill 1971 në qytetin e Durrësit (Shqipëri). Aktualisht jeton ne Bolzano (Itali) që prej 1998. Ka botuar:– “Autopsia e shkatërrimit”, (Novela e tregime), Europa, Tiranë,1993.– “Zonja e Shkodrës” 2003, (poezi), (botim Florimont, Tiranë)– “Ciao mamma, un saluto da Bolzano”, vëllim poetik, shtëpia botuese Terra d’Ulivi, 2017. Pjesë të krijimtarisë së saj janë…

Read more Gentiana Minga

Blerina Rogova Gaxha

Blerina Rogova Gaxha (1982) poete, eseiste, gazetare dhe studiuese e letërsisë. Ka botuar tre libra me poezi: Gorgonë 2009, Kate 2013 dhe Ajo vjen nga Lindja 2016, si dhe studimin Format e prozës së Kadaresë 2015. Ka fituar çmimin ndërkombëtar për letërsinë “Crystal Vilenica Award 2015” në Slloveni, në njërin nga festivalet më të rëndësishme…

Read more Blerina Rogova Gaxha

Ardita Jatru

Ardita Jatru ka lindur në Tiranë, në Prill 1972. Në vitin 1990, emigroi në Greqi ku jeton dhe sot. Ka botuar tre vëllime poetike dhe një roman. Në 2017 është publikuar përmbledhja me poezi në anglisht, “66 Kilos of Solutide”, nga shtëpia botuese Transcedent Zero Press (USA). Poezitë e saj janë publikuar në revista letrare…

Read more Ardita Jatru

Donika Dabishevci

Donika Dabishevci (1980) u lind në Prishtinë. Ka studiuar letërsinë shqipe në Universitetin e Prishtinës, ku ka përfunduar masterin, duke vazhduar  në  Universitetin e Tiranës, ku në vitin 2013 doktoron me temën “Proza poetike në letërsinë shqipe”. Donika ligjëron në njërin nga universitetet private në Prishtinë, ndërsa përvoja e saj lidhet edhe me media. Ka…

Read more Donika Dabishevci

Dije Lohaj

Dije Lohaj lindi në Shkup në vitin 1965, aty përfundoi vetëm dy klasë të fillores, pasi familja e saj u shpërngul në Ferizaj. Pas përfundimit të shkollimit fillor dhe të mesëm në Ferizaj, në vitin 1983, si aktiviste e çështjes kombëtare pushteti serb e dënoi me 3 vite heqje lirie, kur ishte vetëm 18 vjeç.…

Read more Dije Lohaj

Fakete Rexha

Fakete REXHA u lind me 7.qershor.1958 në Gjakovë. Studioi në Fakultetin Juridik dega Gazetari, si dhe në Fakultetin Letërsi dhe Gjuhë Shqipe në Universitetin e Prishtinës. Punoi në Gazetën e Studentëve “Bota e Re” si dhe në SHGB “Rilindja” deri kur u suprimua nga autoritetet serbe më 1991. Deri më 1994 vazhdoi të punoi në…

Read more Fakete Rexha

Dije Demiri Frangu

Prof.asoc.Dr. Dije (Qibrije ) Demiri-Frangu, ka lindur në fshatin Sazli. Në Ferizaj ka mbaruar shkollën fillore dhe të mesmen, derisa studimet në të gjitha nivelet akademike në Universitetin e Prishtinës, tani Hasan Prishtina. Është profesoreshë në Fakultetin e Filologjisë të UP-së, Hasan PrishtinaKrijimtari letrare: Buzëqeshja s’është larg, Rilindja, Prishtinë, 1981, Flurudhë, Rilindja, Prishtinë, 1985, Ta…

Read more Dije Demiri Frangu

Rozafa Shpuza

Rozafa Shpuza asht lindë në qytetin e Shkodërs, ku më 1856 Pjetër Marubi hapi studion e parë fotografike shqiptare dhe ballkanike, ndaj ajo beson me shpirt se asht e bekueme qysh në ngjizje me artin e bukur të fotografisë dhe me balsamin e apostujve të poezisë gege.Mbasi përfundon me rezultate të shkëlqyeme studimet e narta…

Read more Rozafa Shpuza

Edi Shukriu

Shkrimtare, anëtare korrespondente e Akademisë së Shkencave dhe të Arteve të Kosovës, anëtare e Akademisë Europiane të Shkencave, profesor universitar. U lind më 1950 në Prizren (Kosovë), nga prindërit Margarita Mjeda dhe Muhamed Shukriu. Kreu studimet në Fakultetin Filozofik – Dega e Arkeologjisë (1972), si dhe magjistraturën në Universitetin e Beogradit (1979) dhe doktoroi në…

Read more Edi Shukriu