Author Archives

vlora konushevci View All →

Bloggere, nane, profesioniste ne marredhenie me publikun, perkthyese, agjent sekret shhhhtttt

Ardita Jatru

Ardita Jatru ka lindur në Tiranë, në Prill 1972. Në vitin 1990, emigroi në Greqi ku jeton dhe sot. Ka botuar tre vëllime poetike dhe një roman. Në 2017 është publikuar përmbledhja me poezi në anglisht, “66 Kilos of Solutide”, nga shtëpia botuese Transcedent Zero Press (USA). Poezitë e saj janë publikuar në revista letrare…

Read more Ardita Jatru

Donika Dabishevci

Donika Dabishevci (1980) u lind në Prishtinë. Ka studiuar letërsinë shqipe në Universitetin e Prishtinës, ku ka përfunduar masterin, duke vazhduar  në  Universitetin e Tiranës, ku në vitin 2013 doktoron me temën “Proza poetike në letërsinë shqipe”. Donika ligjëron në njërin nga universitetet private në Prishtinë, ndërsa përvoja e saj lidhet edhe me media. Ka…

Read more Donika Dabishevci

Dije Lohaj

Dije Lohaj lindi në Shkup në vitin 1965, aty përfundoi vetëm dy klasë të fillores, pasi familja e saj u shpërngul në Ferizaj. Pas përfundimit të shkollimit fillor dhe të mesëm në Ferizaj, në vitin 1983, si aktiviste e çështjes kombëtare pushteti serb e dënoi me 3 vite heqje lirie, kur ishte vetëm 18 vjeç.…

Read more Dije Lohaj

Fakete Rexha

Fakete REXHA u lind me 7.qershor.1958 në Gjakovë. Studioi në Fakultetin Juridik dega Gazetari, si dhe në Fakultetin Letërsi dhe Gjuhë Shqipe në Universitetin e Prishtinës. Punoi në Gazetën e Studentëve “Bota e Re” si dhe në SHGB “Rilindja” deri kur u suprimua nga autoritetet serbe më 1991. Deri më 1994 vazhdoi të punoi në…

Read more Fakete Rexha

Dije Demiri Frangu

Prof.asoc.Dr. Dije (Qibrije ) Demiri-Frangu, ka lindur në fshatin Sazli. Në Ferizaj ka mbaruar shkollën fillore dhe të mesmen, derisa studimet në të gjitha nivelet akademike në Universitetin e Prishtinës, tani Hasan Prishtina. Është profesoreshë në Fakultetin e Filologjisë të UP-së, Hasan PrishtinaKrijimtari letrare: Buzëqeshja s’është larg, Rilindja, Prishtinë, 1981, Flurudhë, Rilindja, Prishtinë, 1985, Ta…

Read more Dije Demiri Frangu

Rozafa Shpuza

Rozafa Shpuza asht lindë në qytetin e Shkodërs, ku më 1856 Pjetër Marubi hapi studion e parë fotografike shqiptare dhe ballkanike, ndaj ajo beson me shpirt se asht e bekueme qysh në ngjizje me artin e bukur të fotografisë dhe me balsamin e apostujve të poezisë gege.Mbasi përfundon me rezultate të shkëlqyeme studimet e narta…

Read more Rozafa Shpuza

Edi Shukriu

Shkrimtare, anëtare korrespondente e Akademisë së Shkencave dhe të Arteve të Kosovës, anëtare e Akademisë Europiane të Shkencave, profesor universitar. U lind më 1950 në Prizren (Kosovë), nga prindërit Margarita Mjeda dhe Muhamed Shukriu. Kreu studimet në Fakultetin Filozofik – Dega e Arkeologjisë (1972), si dhe magjistraturën në Universitetin e Beogradit (1979) dhe doktoroi në…

Read more Edi Shukriu

Luljeta Lleshanaku

E lindur në Elbasan, Luljeta Lleshanaku u rrit nën regjimin diktatorial të Enver Hoxhës. Studimet i kreu në Universitetin e Tiranës, më vonë përfundoi edhe studimet postdiplomike në kolegjin Warren Wilson. Lleshanaku është autore e tetë përmbledhjeve me poezi të botuara në Shqipëri, dhe katër në anglisht: Fresco: Poems Selected (Directions New, 2002); Haywire: New…

Read more Luljeta Lleshanaku

Erenestina Gjergji Halili

Poetesha Erenestina Gjergji Halili ka kryer studimet e larta universitare në Universitetin e Tiranës, në degën e Gjuhës dhe Letërsisë, si dhe kursin akademik të Gazetarisë. Ajo është shquar si gazetare e televizionit dhe e mediave të shkruara, kryeredaktore e TVSH, udhëheqëse e producente e politikës. Sot mban gradën Doktor i Shkencave Filologjike dhe ligjëron…

Read more Erenestina Gjergji Halili

Musine Kokalari

Musine Kokalari lindi në shkurt të vitit 1917, në Adale të Turqisë. Pas kthimit në Shqipëri, në vitin 1937, ajo mbaroi shkollën e mesme “Nëna Mbretëreshë” dhe më pas shkoi për studime në Universitetin e Romës, në Itali, të cilin e mbaroi shkëlqyeshëm në vitin 1941. Ajo botoi librin e saj të parë “Seç më…

Read more Musine Kokalari